Przetwory z mleczaja

kulinaria

RedakcjaAutor:

Mleczaj rydz, zwany popularnie rydzem, to jeden z polskich grzybów cieszących się największym uznaniem. Ten nieduży, rosnący przy ziemi grzyb posiada wyjątkowe walory smakowe, doceniają do nawet osoby, które zwykle zwolennikami grzybów nie są.

Potrawy z rydzów

Ponieważ rydze są grzybem wyjątkowo smacznym, są one często wykorzystywane w kuchni. Do najbardziej popularnych potraw z tych grzybów należą rydze marynowane a również smażone. W obu przypadkach ich przyrządzenie nie stanowi specjalnie skomplikowanej kwestii. Do tego, aby zamarynować rydze wystarczy najpierw je dokładnie umyć, następnie obgotować i w zasadzie można je już pakować do słoików.Postępowanie z nimi nie różni się więc w zasadzie od tego, jak przygotowuje się inne rodzaju grzybów. Aby usmażyć rydze również nie są konieczne żadne szczególne przygotowania, wystarczy dokładnie je oczyścić i można już wrzucać grzyby na patelnie.

Przy przygotowaniu rydzów do wykorzystania w różnych potrawach, warto pamiętać, iż są to grzyby stosunkowo delikatne, łatwo je uszkodzić. Nie należy zatem myć ich ani w wodzie o nadmiernej temperaturze, ani też pod zbyt intensywnym jej strumieniem, inaczej stracą kolor.

Do czego rydze się nie nadają

Rydze można wykorzystać do przygotowaniu wielu potraw, jednak nie do wszystkich. Popularnie uważa się, iż grzyby te w żadnym przypadku nie nadają się do tego, aby przygotować na nich zupę. Prawdopodobnie pogląd ten wynika z faktu, iż w wyniku długotrwałej obróbki cieplnej tracą one swój wyjątkowy smak, zyskując za to mało apetycznej kolor. Rydzów nie powinno się również suszyć. Przyczyna jest bardzo podobna jak w przypadku przygotowywaniu na nich zup, po prostu w wyniku suszenia tracą swoje walory smakowe. Istnieje jednak wiele innych potraw z rydzami, które warto przygotować.

Gdzie można kupić rydze

Prawda niestety wygląda tak, iż surowych rydzów w zasadzie kupić się nie da. Być może jest to możliwe w miejscowościach w wyższych partiach Polski, niestety w jej centralnej części jest o nie bardzo trudno. Można natomiast dla odmiany kupić przetwory w nich, takiej jak pyszne rydze marynowane. Jeżeli mamy ochotę spróbować tych grzybów ze słoik,a powinniśmy odwiedzić sklepy ze zdrową żywnością, albo, ewentualnie, większe markety.

Jeżeli bardzo zależy nam na przyrządzeniu własnoręcznie właśnie tych grzybów, warto być może porozmawiać ze znajomym grzybiarzem, aby poszukał ich specjalnie dla nas. Można również zapytać osób, które sprzedają na targach i tego typu miejscach inne gatunki grzybów, czy nie zechciałyby dla nas zebrać rydzów.