Produkcja syropów- branża, z której da się wyżyć

Categories kulinaria

Owoce to nieskończona skarbnica kulinarnych pomysłów i możliwości. Można z nich robić, musy, koktajle, dodawać je do ciast lub naleśników. O ich przestronności wiedzą także producenci syropów, którzy wykorzystuje je na wiele sposobów, byleby tylko uzyskać świeży i naturalny sok.

Owoce sezonowe a ich właściwości lecznicze

Nie od dziś wiadomo, że owoce rosnące w pełnym słońcu mają dużą dawkę witaminy C, są bogate w błonnik, potas i cynk, a do tego poprawiają apetyt i naturalnie podnoszą zdolności obronne organizmu. Można je również poddawać obróbce i robić z nich dżemy, syropy i konfitury. Każdy producent syropów wie, iż latem trzeba ich uzbierać jak najwięcej i starannie je selekcjonować, by zimą móc je sprzedawać w postaci płynnej, która zmieści się w milionach małych buteleczek.

Z jakich owoców robi się zazwyczaj syropy owocowe?

Jest wiele owoców, które nadają się na tego typu produkty. Jednak lwią część syropów robi się z jabłek, porzeczek, aronii, malin, czarnego bzu i żurawiny. Wszystkie one mają właściwości prozdrowotne i nadają się jako dodatek do herbaty podczas zimowej, chłodnej aury. Poza tym mają pyszny smak i orzeźwiają swym słodkim i miłym aromatem. Są tak kuszące, że trudno ich unikać. Producenci syropów zdają sobie sprawę, dlatego chętnie nawiązują współpracę z dużymi koncernami i sklepami, bo wiedzą, że produkcja syropów to opłacalne przedsięwzięcie. Syropy są przechowywane w butelkach, przez co i nie ulegają one zepsuciu ani skwaszenie. To pewnie dlatego, że poddawane są procesowi pasteryzacji, który wydłużą ich przydatność do spożycia.

O czym każdy producent syropów powinien poinformować kupującego?

Na etykietce każdego syropu powinna być umieszczona data ważności i skład, z jakiego powstał syrop. Poza tym powinny być umieszczone informacje, czy produkt zawiera cukier bądź inne słodziki. Jest to szczególnie ważne dla diabetyków i osób na ścisłej diecie, które muszą unikać cukru jak ognia. Ponadto każdy pojemnik z syropem musi mieć na opakowaniu numer partii seryjnej, nazwę zakładu, w którym został wyprodukowany i atest dotyczący jakości.

To ważne w razie jakichkolwiek skarg ze strony konsumentów. Jest rzeczą oczywistą, że mają oni prawo do reklamacji produktu. Jednak każdy z producentów syropów stara się, by było ich jak najmniej, bo to psuje mu reputację i obroty. Niższa sprzedaż równa się mniejsze zyski, a na to nie może sobie pozwolić nikt, zwłaszcza jeśli dopiero rozpoczyna przygodę z branżą przetwórstwa owocowego. Każdy producent woli dopiąć wszelkich urzędowych formalności niż później tłumaczyć się przed Sanepidem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *