Maszyna do sorbetu – obowiązkowa w lodziarni

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Lody to jeden z najchętniej wybieranych deserów – nie tylko latem, w czasie upałów, ale coraz częściej również w pozostałej części roku. Żeby lodziarnia osiągnęła sukces, warto zadbać o szeroką ofertę i naturalny, przyjemny dla podniebienia smak. Sprzętem, który przyda się w każdym lokalu gastronomicznym sprzedającym lody, jest maszyna do sorbetu.

Sorbety – naturalne, zdrowe, orzeźwiające

Sorbet to rodzaj mrożonego deseru, który od tradycyjnych lodów, różni się składem i sposobem przygotowania. Pochodzi z Włoch i jest w całości produkowany z owoców i wody. Prawdziwe, przygotowywane według włoskiej receptury sorbety nie powinny zawierać dodatku mleka czy jogurtu.Ze względu na w pełni owocowy skład sorbety są wyjątkowo lekkie i orzeźwiające. Mają przyjemny, naturalny aromat, dostępne są w całej palecie smaków – można je przygotować właściwie z każdego owocu. Są też bardzo zdrowe i dostarczają wielu, zawartych w danym gatunku owocu, witamin i minerałów. Mogą być bezpiecznie spożywane przez unikających składników pochodzenia zwierzęcego wegan czy osoby z alergią na laktozę albo jajo kurze. Doskonale chłodzą i są mniej kaloryczne niż lody na bazie mleka.

Jak przygotować sorbet z maszyny do lodów?

W przygotowaniu sorbetów największym wyzwaniem jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Zblendowane i mrożone owoce mają tendencję do tworzenia zwartej, twardej bryły, która nie nadaje się do przygotowania smacznego, efektownego deseru.Żeby lody przypominały te robione przez włoskich mistrzów, niezbędna jest maszyna do sorbetu. To profesjonalny sprzęt, dzięki któremu przygotowanie sorbetu jest proste i szybkie, a lody mają odpowiednią konsystencję, są smaczne, delikatne, orzeźwiające. Łatwiej też o przygotowanie większej ilości deserów – maszynka do sorbetów będzie niezbędna zwłaszcza w lodziarni czy innym lokalu gastronomicznym serwującym lody. Sorbet z maszyny do lodów będzie miał gładką konsystencję, bez zmrożonych grudek lodu, oraz optymalny, słodki smak.

Gdzie kupić dobrej jakości maszynę do sorbetu?

Na rynku dostępne są maszynki do sorbetów różnego rodzaju. Na użytek domowy wystarczającą opcją będzie mniejsza, poręczna maszynka do sorbetu, która pozwoli na przygotowanie porcji deseru dla najbliższych. W lodziarni czy restauracji niezbędna będzie maszynka do sorbetów do użytku w lokalu gastronomicznym.Niezależnie od rodzaju sprzętu, najlepiej stawiać na sprawdzone, cieszące się renomą marki. Maszyna do sorbetu powinna być solidna, starannie wykonana, dobrze mrozić lody i gwarantować ich lekką, przyjemną konsystencję.Najlepiej wybierać sprzęt polecany przez doświadczonych restauratorów specjalizujących się w lodowych deserach.