Dlaczego warto postawić na rydze marynowane?

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Rydze jak powszechnie wiadomo są bardzo istotnym składnikiem w polskiej kuchnie, który wykorzystywany jest przy wielu tradycyjnych daniach. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, dlaczego warto rydze marynowane wprowadzić do swojej codziennej diety.

Jakie wartości odżywcze?

W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że rydze składają się z około 80% wody. Suchą masę stanowi głównie białko, dlatego też wiele osób grzyby określa mianem leśnego mięsa.

Rydze marynowane są bardzo bogate w cenny błonnik, który jak powszechnie wiadomo odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia. Jeżeli chodzi o drogocenne składnik, to warto wspomnieć o tym że rydze mają w swoim składzie potas, który nie tylko poprawia koncentrację, ale również ułatwia kontrolowanie ciśnienia krwi.

Rydze zawierają także żelazo, fosfor, jod, wapń, sole magnezu. Nie można zapominać także o witaminach, a dokładniej mówiąc o witaminie B1 i B2. W wielu grzybach znaleźć można niewielką zawartość witaminy C oraz E. Na samym końcu należy wspomnieć o tym, że rydze zwierają bardzo wiele substancji antyoksydacyjnych.

Jak można przyrządzić rydze?

W polskiej kuchni królują nie tylko rydze marynowane, ale również rydze smażone na maśle, które zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszów. Rydze rewelacyjnie smakują marynowane w octowej zalewie słodko-kwaśnej. Od wielu lat jest to tradycyjna przystawka w polskiej kuchni, dlatego też nie można przejść obok niej obojętnie.

Dla wielu osób ciekawą propozycją mogą okazać się także rydze w galarecie. Rydze są dość rzadkimi grzybami, dlatego też nie zaleca się ich suszenia i dodawania do zup. Jak wspomniano powyżej rydze mają sporo białka, dlatego też szybko ulegają degradacji. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, aby szybko spożyć je po zebraniu.

Suszenie czy marynowanie?

Po ususzeniu grzyby tracą wodę, dlatego też skoncentrowaniu ulegają ich cenne składniki mineralne. Do suszenia wybrać należy prawdziwki, podgrzybki albo kozaki. Wynika to oczywiście z tego, że to właśnie te grzyby cechują się dużą zawartością miąższu. Jeżeli chodzi o rydze, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest oczywiście ich marynowanie.

Do marynowania oprócz rydzów doskonale nadają się maślaki i kurki. W polskiej kuchni bardzo często wykorzystywana jest zalewa octowa, która powstaje z mieszanki wody i octu w proporcji 4:1. W internecie można znaleźć bardzo wiele rewelacyjnych przepisów, dzięki którym można przygotować pyszne dania, którymi zaskoczymy sąsiadów i znajomych.