Zdrowe sposoby na ochłodę podczas upałów

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Czego dowiesz się z artykułu

Letnie upały potrafią dać nam w kość. Kiedy słupek na termometrze przekracza liczbę 30, sytuacja staje się już bardzo niekomfortowa. Szukamy wtedy różnych sposobów na ochłodę i sięgamy po zimne napoje, drinki czy oczywiście lody. Jednak te smakołyki wcale nie są zdrowe. To nie tylko ogromna dawka cukru, ale także chemicznych dodatków. Oto zdecydowanie zdrowsze sposoby na ochłodę w upalne dni.

1. Lody domowe

Lody mogą być zdrowe, ale jedynie te robione samodzielnie w domu. Składają się z owoców, soków, jajek czy mleka, więc z samych naturalnych składników. Wiemy też, ile dodajemy do nich cukru. Domowe lody są pyszne, robione z prawdziwych owoców i wolne od wszelkiej chemii. Tymczasem lody ze sklepu lub lodziarni często mają niewiele wspólnego z owocami, a w ich składzie najwięcej jest cukru i chemii.

2. Sorbety

Sorbet to jeszcze zdrowsza alternatywa dla lodów. Jego przygotowanie także jest znacznie prostsze. Składa się tylko z trzech składników – wody, cukru i zmiksowanych owoców lub soku. Zero mleka, z którego trawieniem niejedna osoba ma problemy i zero chemii. Sorbet po zmrożeniu jest bardzo twardy i trudno go pokroić, więc lepiej mrozić go w mniejszych kubeczkach. Fantastyczna ochłoda i zdrowy deser w jednym.

3. Granita

Granita to deser włoski, który składem przypomina sorbet, jednak różni się od niego charakterystyczną, ziarnistą konsystencją. Podobnie jak sorbet, do wykonania granity wystarczy woda, cukier i owoce lub sok. Nieco inaczej jednak się ją przygotowuje. W pierwszej kolejności trzeba ugotować syrop z wody i cukru. Później trzeba dodać owoce i zmiksować lub wymieszać syrop z sokiem. Następnie granitę trzeba zamrozić. Mrożąc ją w zamrażarce, trzeba pamiętać o bardzo częstym mieszaniu w celu uzyskania ziarnistości. W sklepach dostępne są jednak specjalne syropy do granity o przeróżnych smakach owocowych i nie tylko. Granitę można też zrobić na przykład z kawy. Można też zakupić specjalne urządzenie do przygotowywania tego pysznego deseru, zwane granitorem. Granitor mrozi i przy okazji nas odciąża, bo cały czas miesza masę dla uzyskania ziarnistej konsystencji. Wykorzystując gotowe syropy do granity, nie trzeba już gotować wody i cukru. Wystarczy gotowy syrop wymieszać z wodą i wlać do granitora lub mrozić w zamrażarce.