Szybkie desery w domowym zaciszu

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Wszyscy kochamy desery. Rozpieszczają nasz podniebienia o każdej porze roku. Z odrobiną wyobraźni przepyszne i szybkie desery można stworzyć z większości owoców, które mamy w domu. Co bardzo ważne popularne napoje mrożone można pić zarówno latem, jak i zimą. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji.

Bogata paleta smaków

Mrożone napoje to niemalże nieskończona paleta smaków, którą z powodzeniem możemy cieszyć się przez cały rok. Do stworzenia tego rodzaju przepysznych deserów potrzebujemy jedynie owoców oraz zamrażarki. Posiadanie blendera jest opcjonalne, aczkolwiek z pewnością pozwoli na znaczące urozmaicenie sposobów przygotowania mrożonych deserów.

Tworząc tego rodzaju schłodzone napoje możemy puścić wodze fantazji. W praktyce większość intuicyjnych pomysłów na tego rodzaju przekąskę okaże się strzałem w dziesiątkę. Oczywiście, jeżeli chcielibyśmy przygotować prawdziwy sorbet do picia, czy też sorbet lodowy musielibyśmy przygotować go w określony sposób z zachowaniem odpowiednich proporcji.

Jak stworzyć à la sorbet do picia

Niemniej, jednak jeżeli nie chcemy tworzyć „konkretnego” deseru możemy wykorzystać zarówno:

– mrożone owoce,
– kupione soki,
– świeżo wyciśnięte soki,
– świeże owoce.

Nasz napój może być zarówno w pełni płynny, jak i zawierać różnego rodzaju części owoców. Nie musimy się ograniczać. Na sorbet lodowy, który chcielibyśmy wypić doskonale sprawdzą się tak odmienne od siebie owoce i ich soki jak owoce leśne, maliny, truskawki, cytrusy, jak i dyniowate (m.in. arbuz, melon).

Jednym z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu rodzajów mrożonego napoju do picia jest ten wykonany z arbuza. W celu przygotowania wystarczy jedynie wyciąć miąższ. Dokładnie go pognieść (żeby puścił soki) oraz dodać sok wyciśnięty z limonki. Tak przygotowane mrożone napoje odkładamy do lodówki na ok. 20 min.

Musimy uważać, aby woda nie zamarzła. Najlepiej, jeżeli przygotowany napój charakteryzuje się konsystencją na wpół zamarzniętą. Pozwoli to na pełne wydobycie smaku i komfortowe pice. Jeżeli interesuje nas wersja dla dorosłych nic nie stoi na przeszkodzie, aby do zmrożonego soku arbuzowego dodać odrobiny alkoholu. Tego rodzaju drink z pewnością zrobi furorę.