Prawidłowe żywienie osób starszych

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Prawidłowe odżywianie ma ogromny wpływ na zdrowie, przede wszystkim działa profilaktycznie i zapobiega wielu chorobom, przede wszystkim cywilizacyjnym, jak nadciśnienie, cukrzyca typu II, otyłość. Dieta powinna być dostosowana do wieku, aktywności fizycznej oraz towarzyszących schorzeń.

Jak powinni odżywiać się seniorzy?

Metabolizm osób po 65 roku znacznie zwalnia, organizm potrzebuje znacznie mniej energii niż 30 lat wcześniej. Utrzymanie tych samych nawyków żywieniowych może bardzo szybko doprowadzić do otyłości, nawet osób bardzo szczupłych. Dzienne zapotrzebowanie na energię dla kobiet po 65 roku życia wynosi 1750, natomiast dla mężczyzn 1950. W praktyce oznacza to ograniczenie produktów wysokokalorycznych.

Bardzo ważnym problemem osób starszych jest brak uczucia pragnienia. Jest to zjawisko naturalne, ale bardzo często ma także podłoże psychiczne. Seniorzy obawiają się, że mogą nie zdążyć do ubikacji, więc ograniczają ilość przyjmowanych płynów. Absolutnie jest to niedopuszczalne. Każdy senior powinien wypijać dziennie 2 litry. Najlepsza jest woda mineralna, ewentualnie naturalne soki zawierające małą ilość cukrów. Brak odpowiedniej ilości płynów prowadzi do odwodnienia, zaburzenia gospodarki elektrolitowej i może być przyczyną niebezpiecznych zaburzeniem pracy serca.

Co powinna zawierać dieta dla seniora?

Dieta dla osób starszych po 65 roku życia przede wszystkim musi być dietą lekkostrawną. Trzustka, wątroba, żołądek i nerki nie funkcjonują już tak samo, jak kilkanaście lat wcześniej. Nadmierne obciążanie tych organów może powodować zgagę, zaparcia, ale także zaparcia.

Podstawą diety dla seniorów są przede wszystkim produkty nieprzetworzone, które nie zawierają konserwantów i środków chemicznych. Zawierają dużo cennego błonnika, który reguluje prawidłową pracą całego układu trawiennego.

W diecie seniora podstawę powinny stanowić warzywa, owoce, ciemne pieczywo. Tłuste i wysokokaloryczne mięso czerwone należy zastąpić mięsem drobiowym i rybami. Te ostatnie są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak powinien odżywiać się senior?

Podstawą prawidłowej diety dla seniora jest jej regularność. Osoby starsze powinny przyjmować 5 posiłków dziennie w odstępach co 2-3 godziny. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa, owoce mogą służyć jako mała przekąska między posiłkami.

W diecie należy uwzględnić także produkty nabiałowe, które są cennym źródłem białka. Nie wszyscy dobrze tolerują mleko, ale z powodzeniem można zastąpić je jogurtem, serem białym. Smak tych ostatnich można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców lub szczypiorku i rzodkiewki.

Dobrze dobrana dieta dla seniora pozwoli mu na wyeliminowanie wielu dolegliwości lub na ich znaczne złagodzenie.