Orzeźwienie na imprezie – co zaproponować gościom?

kulinaria

RedakcjaAutor:

Imprezy i przyjęcia domowe organizowane w upalne lato rządzą się zupełnie innymi prawami, niż chociażby te przygotowywane w chłodniejsze wieczory. Przy wysokich temperaturach za oknem i braku klimatyzacji należy zapomnieć chociażby o ciężkich sałatkach czy wykwintnych wędlinach, które przy niesprzyjających warunkach bardzo szybko się popsują. Na letnich przyjęciach prawdziwą furorę zrobią mrożone napoje oraz naturalne sorbety!

Naturalny deser – sorbet lodowy

Lekki, orzeźwiający i przyjemny smaku – taki właśnie jest domowy sorbet lodowy. Sorbet, to brzmi dostojnie, nieprawdaż? Osoby, które pierwszy raz spotykają się z nazwą tego pysznego deseru mogą myśleć, że jego wykonanie jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. W zdecydowanej większości przypadków wystarczy zaledwie kilka składników i dobry mikser. Bazą wszystkich lodowych sorbetów są świeże owoce. Zanim przystąpi się do przyrządzania deseru, to trzeba owoce dobrze przebrać, tak by żaden z nich nie był uszkodzony czy nadgnity. Należy także dokładnie umyć i obrać owoce, jeżeli jest to konieczne. Zmiksowany mus musi się chłodzić w zamrażarce około sześciu godzin, warto pamiętać aby go od czasu do czasu przemieszać.

Orzeźwiający napój na bazie sorbetu

Tradycyjny deserowy lodowy sorbet najlepiej jest jeść łyżeczką. Wystarczy jednak dodać nieco wody do zmrożonego musu aby otrzymać sorbet do picia. Mrożone napoje świetnie sprawdzą się podczas domowych przyjęć. Warto je podawać bezpośrednio z lodówki, najlepiej w małych porcjach, tak aby goście zdążyli je wypić zanim się ocieplą. Dobrze jest przygotować sorbet do picia w różnych wersjach smakowych, tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś z gości był uczulony na przykład na truskawki czy owoce cytrusowe.

Skąd brać owoce do sorbetów?

W sezonie letnim nie powinno być najmniejszych problemów ze zdobyciem świeżych i zdrowych owoców. Najlepiej by było kupować je bezpośrednio od rolnika jednak te sprzedawane w niewielkich sklepach czy na targowiskach również są dobrej jakości. Na pożywny deser dla dwóch osób potrzeba przeważnie około pół kilo porcji owoców. Doskonałe sorbety wychodzą z owoców leśnych, truskawek, cytrusów a nawet mango. Warto eksperymentować mieszając różne smaki.