Mity na temat pieców konwekcyjnych parowych

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Piece konwekcyjne parowe stają się dzisiaj coraz bardziej popularnym rozwiązaniem. Jednak, jak w przypadku każdej znanej nowości, także i tu mamy do czynienia z pewnymi mitami, które niestety pokutują i naprawdę przeszkadzają w spojrzeniu obiektywnie na piece konwekcyjne parowe. Jak dokładniej przedstawiają się te najważniejsze mity?

1) Piec konwekcyjny parowy nie umożliwia wcale przygotowania kilku potraw jednocześnie

To zdanie byłoby prawdziwe, gdyby dodać do niego pewną końcówkę, a mianowicie to, że „nie jest możliwe, jeśli dane potrawy wymagają osobnych ustawień temperatury i wilgoci”. Wówczas rzeczywiście nie możemy razem ich przygotować.

Jeśli jednak tak nie jest, czyli dane potrawy wymagają różnych rodzajów przygotowania, ale przy zachowaniu tego samego poziomu wilgotności i tej samej temperatury, to wówczas jak najbardziej możemy zastosować właśnie ów piec konwekcyjny parowy. Jakie dokładniej możliwości obróbki on umożliwia? Otóż wybór jest tu naprawdę dość spory. Przy jego pomocy możemy gotować, smażyć, piec, grillować, wędzić i wiele, wiele innych. A to wszystko jeszcze na dodatek bez tłuszczu!

2) Funkcja regeneracji potraw działa jak mikrofalówka

Piece konwekcyjne parowe standardowo wyposażone są w funkcję regeneracji potraw. Wiele osób tutaj myśli, że chodzi tylko i wyłącznie po prostu o zwykłe podgrzanie i odgrzanie wszystkiego. Jednak tak wcale nie jest.

Jak zatem działa taka funkcja regeneracji potraw? Otóż tutaj potrawa jest regenerowana, a nie po prostu odgrzewana. Oznacza to innymi słowy, że nie tylko działa tu wyższa temperatura, lecz również swoje znaczenie ma para wodna, dzięki której nie dochodzi do wysuszenia się potrawy – zachowuje ona swoje wszystkie estetyczne i smakowe walory.

3) Piec konwekcyjny parowy nie generuje oszczędności

Na koniec warto jeszcze powiedzieć trochę o aspekcie finansowym pieców konwekcyjnych parowych. Otóż często jest tak, że patrzymy na dany piec i myślimy, że jego cena zapewne jest nieproporcjonalna do jego możliwości.

Tymczasem jest to nieprawda. Przede wszystkim każdy piec konwekcyjny parowy pozwala na przyrządzenie smacznych, zdrowych i soczystych potraw, co już samo w sobie jest bardzo ważne. Co więcej jeszcze – przyrządzając kilka potraw na raz oszczędzamy czas i naprawdę wiele energii elektrycznej. W praktyce zatem taki piec podnosi nasze zarobki, a nie je obniża.

Piece konwekcyjno parowe dostępne są w ofercie sklepu Gastroprodukt.pl