Kulinarne niezbędniki – jakie gadżety warto mieć w kuchni?

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Niektórzy mają istnego fioła na punkcie gadżetów kuchennych i kupują je dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. Takie zachowanie nie ma większego sensu, ale sens ma na pewno zapatrzenie się w kilka praktycznych sprzętów. Mowa tu o rózdze kuchennej, silikonowych łopatkach, wadze kuchennej i porządnej obieraczce.

1 – porządna obieraczka

Przymiotnik „porządna” jest tu kluczowy, albowiem może jakieś 10% spośród wszystkich obieraczek występujących na rynku rzeczywiście nadaje się do użytku. Całą resztę można sobie od razu darować.

Jeżeli obieraczka jest mało komfortowa w użyciu, najlepiej się jej pozbyć i poszukać czegoś innego. Niekoniecznie drogiego. Często właśnie obieraczki z giełd i targów za kilka złotych są najwygodniejsze.

2 – rózga kuchenna

Dawniej była wykorzystywana nawet częściej, albowiem niegdyś ludzie nie dysponowali mikserami czy robotami, dlatego taką pianę z białek ubijali właśnie rózgą, jednakże nie zmienia to faktu, że trzepaczka i dzisiaj w wielu sytuacjach może się przydać.

Rózgą kuchenną można płynnie mieszać dosłownie wszystko – różnego rodzaju sosy, zupy o konsystencji kremów czy ciasta na naleśniki bądź omlety. Z jej pomocą masa zawsze wyjdzie gładka i jednolita. Grudki szybko zostaną rozbite, dzięki czemu nie będą później przeszkadzać w konsumpcji dania.

3 – waga kuchenna

Przyda się i tym, którzy kontrolują swoją wagę i liczą kalorie, jak i tym, którzy lubią mieć wszystko pod kontrolą. Waga to także niezastąpiony sprzęt podczas różnych zabaw cukierniczych czy pieczenia. Akurat w ciastach, babeczkach i deserach nawet jeden gram może zrobić sporą różnicę i doprowadzić do tego, że wypiek… po prostu nie wyjdzie.

Wagi kuchenne kosztują mniej niż sto złotych i zajmują naprawdę niewiele miejsca. Zazwyczaj działają na baterie. Warto zawsze trzymać je gdzieś w pobliżu.

4 – silikonowe łopatki

Silikonowa łopatka nie wymiesza ciasta tak dobrze jak Rózga kuchenna, ale za to pozwoli je wybrać z dna miski czy garnka. Poradzi sobie z tym zadaniem o niebo lepiej od zwykłej metalowej łyżki czy chochli.

Silikonowe łyżki doskonale współpracują z garnkami, rondelkami i patelniami. Śmiało można ich używać nawet na teflonie. Są to narzędzia delikatne dla wszelkiego rodzaju sprzętów.