Jak przyrządzić śliwki w occie winnym?

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Warto wiedzieć, że już od kilku lat można zaobserwować chęć powrotu profesjonalnych polskich kucharzy do rodzimej kuchni. Jak wiadomo polskie produkty są nie tylko i wyłącznie łatwo dostępne, ale również zdrowe i tanie. Dodatkowo wystarczy zastosować kilka bardzo prostych przepisów, by stworzyć wyjątkowe i niesamowite dania z rodzimych polskich produktów. Doskonałym przykładem mogą być śliwki w occie winnym. Dlaczego warto zdecydować się na wspomnianą potrawę?

Zdrowie

Nie wszyscy mają jeszcze świadomość, że omawiane śliwki w occie winnym są bardzo bogatym źródłem witaminy A, C, E, a także licznych minerałów, do których koniecznie trzeba zaliczyć fosfor, wapń, żelazo i magnez. Ponadto potrawa znana jest z posiadania w składzie licznych antyoksydantów.

Dzięki wspomnianym antyoksydantom można bez żadnego problemu uzupełnić ewentualne niedobory witamin z gruby B. Warto zdawać sobie sprawę, że jedzenie takich śliwek zdecydowanie poprawia apetyt, zapobiega zaparciom czy reguluje trawienie. Nie można oczywiście zapomnieć o bardzo korzystnym oddziaływaniu owoców na zmniejszenie poziomu niekorzystnego cholesterolu we krwi.

Bardzo łatwy sposób wykonania potrawy

Osoby, które chcą przygotować omawianą potrawę muszą na ten cel poświęcić przynajmniej kilka dni. Nie jest możliwe wykonanie tego w krótszym czasie, ponieważ wyjątkowy smak pochodzi od właściwego długiego marynowania. Przepis jest jednak zdecydowanie prostszy niż mogłoby się wydawać.

W celu przygotowania śliwek w occie winnym należy wcześniej zaopatrzyć się w 3 kg owoców, 200 ml octu winnego, 1 kg cukru, a także butelkę czerwonego wina. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie używanie wina półwytrawnego. Z kolei do przyprawienia konieczna będzie garść goździków, 1-2 laski cynamonu czy garść płatków migdałowych,.

Domowa wersja jest zdecydowanie lepsza

Jak wiadomo bardzo duża liczba osób uwielbia smak śliwek w occie, jednak nie miała przyjemności przygotować ich samodzielnie. Warto wiedzieć, że jest to bardzo poważny błąd, ponieważ śliwki znajdujące się na sklepowych półkach mają bardzo duże ilości octu, który niestety będzie negatywnie oddziaływał na ich smak.

Śliwki domowe są zdecydowanie bardziej łagodne, a także charakteryzują się korzennym aromatem. Należy również zaznaczyć, że do domowych przetworów nie są dodawane sztuczne konserwanty. Kolejnym argumentem przemawiającym za samodzielnym przygotowaniu śliwek w occie winnym jest niższa cena niż przetwory dostępne w sklepach. Jak wiadomo marynowane śliwki w occie można obecnie kupić tylko i wyłącznie w drogich delikatesach.