Granita maszyna – jakie są rodzaje?

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Sorbet do picia to jeden z tych napojów, po który sięga się bardzo często, kiedy tylko robi się ciepło. Lokale gastronomiczne bardzo często mogą zwiększyć ruch w swoich punktach, jeśli wzbogacą swoją ofertę o tego typu drinki. Można je bardzo szybko przygotować, jeżeli korzysta się z wyspecjalizowanego urządzenia. Jest nim granita maszyna – sprzęt, który bez trudu uda się zamówić lokalnie, jak też i przez Internet. Jakie są rodzaje takich urządzeń i na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Granity napoje – jakie funkcje mają granitory?

Chcąc przygotować granity napoje, warto zastanowić się nad zakupem profesjonalnego urządzenia, czyli granitora. Taki sprzęt może być wyposażony w wiele różnych funkcji, a ich liczba będzie uzależniona głównie od tego, czy poszukuje się sprzętu z najwyższej półki. Ponadto zakres funkcji może zależeć od tego, jakiej marki kupi się urządzenie.

By sporządzić najlepsze granity napoje, warto zwrócić uwagę na to, czy granitory mają szeroki wybór regulacji wielkości i gęstości substancji, które pragnie się w nich połączyć. Poza tym duże znaczenie ma też to, jaką temperaturę da się ustawić. Od tego czynnika zależy bowiem to, czy przygotowane napoje będą mogły postać jakiś czas, czy też trzeba będzie je szybko zaserwować, żeby nie straciły swoich walorów smakowych.

Przeważnie są do wyboru dwie regulacje temperatury. Jedna jest przeznaczona dla napojów chłodnych, a druga dla zmrożonych. Pierwszy wariant zwykle umożliwia ustawienie niskiej temperatury dodatniej, a drugi ujemnej.

Oprócz regulacji na uwagę zasługuje także liczba dostępnych zbiorników. Może być jeden, dwa lub trzy. Wybierając większe urządzenie, warto sprawdzić, czy istnieje taka możliwość, by udało się przygotowywać na przykład sorbet do picia w każdym pojemniku osobno. Takie rozwiązanie zdecydowanie ułatwia i przyspiesza sporządzanie napojów, co szczególnie się przydaje wtedy, gdy spływa wiele zamówień w niedługim czasie.

Granita maszyna – typy urządzeń

Granita maszyna jest nowoczesnym urządzeniem, które można z powodzeniem zainstalować w mniejszych, jak i w większych lokalach gastronomicznych. Granita maszyna może mieć różną pojemność – przeważnie w sprzedaży są dostępne modele, które pomieszczą od pięciu do dwunastu litrów napojów.

Co można przygotować w granitorze?

Granitor jest idealnym urządzeniem na lato, ponieważ dzięki niemu uda się zaserwować klientom shake’a, napój lodowy, mrożony jogurt, czy wspomniany już sorbet. Wybór konkretnego modelu pozwoli utrzymać przygotowane drinki w odpowiedniej temperaturze.