Czego dowiesz się z artykułu
Grzyby marynowane, zwłaszcza rydze, należą do czołówki ulubionych przysmaków w naszym kraju. Często podawane są na różnego rodzaju imprezach, przyjęciach czy podczas świątecznych obiadów. Jak zatem wpływają na zdrowie człowieka?
Grzyby marynowane a walory odżywcze
Jedzenie grzybów w zalewie octowej pozwala dostarczać organizmowi pewnej ilości składników odżywczych. Są nimi sole mineralne i niektóre rodzaje witamin, szczególnie z grupy B i A. Jeśli chodzi o rydze marynowane, to ten akurat gatunek stanowi także źródło cennego dla człowieka białka, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z młodymi okazami. Ponadto grzyby te zawierają także małe ilości węglowodanów.
Oczywiście istnieją również opnie, że rydze w zalewie nie służą zdrowiu, a ich jedyną zaletą jest smak i przyjemny zapach. Zdanie to warto wziąć pod uwagę, gdy chodzi o małe dzieci oraz ludzi ze schorzeniami układu pokarmowego. Grzyby mogą bowiem stanowić pewien problem związany z procesem trawienia.
Grzyby w czasie ciąży
Kolejnym zagadnieniem jest jedzenie rydzów marynowanych w okresie ciąży. Badania pokazują, że nie ma żadnych powodów, by całkowicie rezygnować z tego typu produktów. Warunkiem jest jednak sprawdzone źródło pochodzenia grzybów i sposób ich przygotowania. Jeśli ma się gwarancję, że rydze marynowane są dobrze przyrządzone, wówczas nie powinny stanowić zagrożenia.
Warto pamiętać, że marynowane rydze znaleźć można na sklepowych półkach jako gotowe do jedzenia grzyby. Kobiety, które z powodu ciąży wolą dla pewności samemu przygotować własną, domową wersję, również nie powinny mieć z tym kłopotu. Rydze marynuje się szybko i łatwo, jednak od momentu przygotowania do spożycia musi upłynąć kilka tygodni.
Rydze w zalewie a odchudzanie
Osoby, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów, również miewają dylematy, czy włączanie grzybów w zalewie do menu jest odpowiednim pomysłem. Na szczęście nie ma tu przeciwwskazań, ponieważ rydze marynowane są produktem zdecydowanie małokalorycznym – każde 100 g produktu zawiera niespełna 25 kcal.
Oczywiście wiele zależy od przygotowania czy podania grzybów. Jeśli rydze w marynacie spożywa się z dodatkiem sosu pomidorowego, białego pieczywa czy innych kalorycznych składników, wówczas siłą rzeczy nie będą one sprzyjać utracie wagi. Warto również pamiętać, że niewskazane jest popijanie rydzów marynowanych alkoholem lub napojami gazowanymi.
Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol