Ewenement granity

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

W letnie upalne dni automaty z granitą spotykane są prawie na każdym rogu letniskowych miejscowości. Kolorowe desery z kawałkami lodu, kręcone przez maszyny idealnie orzeźwiają i wspaniale smakują. Amatorzy granity napoje mają do wyboru, do koloru i do smaku.

Co to jest?

Granita to deser rodem z Włoch, a raczej z Sycylii. To tam na bazie soku wyciskanego z sezonowych owoców powstał deser mieszany z lodem. Podawany w szklankach, jedzony łyżeczką nieco różni się od granity mieszanej maszynowo.Syropy do granity mają być namiastką soku naturalnego. W proporcjach 1 do 7, deser ma mieć najlepszy smak i najlepszą konsystencję. Oznacza to, że granita proponowana w naszych polskich warunkach to mieszanka lodu, 1 litra soku i 7 litrów wody. Mało kto wie, że taką delicję można zrobić samemu w domu w maszynie do lodów lub mieszając własnoręcznie.

Ciekawe i oryginalne smaki granity

Syropy do granity to cała kolorystyczna gama ciekawych owocowych smaków. Mamy więc czerwoną granitę z malin i truskawki, pomarańczową z pomarańczy lub zieloną z limonki albo z jabłka. Takich kolorowych połączeń jest bardzo wiele i czasami może być ich nawet siedemnaście. Jednak popularne maszyny do granity napoje kręcą w trzech lub czterech propozycjach. Wybór syropów do granity daje różnorodność. Syropy są jak najwyższej jakości, bowiem wlewane do granitora nie tracą nic ze swojego aromatu, koloru lub smaku, w trakcie chłodzenia i kręcenia deseru.

Smacznie i kolorowo

Ewenement granity polega na tym, że delicja jest bardzo smaczna, a przy tym niezwykle widowiskowa. Mieszane poszczególne kolory i smaki, w przeźroczystym naczyniu dają bardzo ciekawy efekt wizualny. Dla każdego coś smacznego i każdy może schłodzić się ulubionym deserem na bazie pysznego soku i lodu. Ponadto bardzo ciekawy jest sam proces robienia granity w maszynie. Komory są przeźroczyste, podświetlane, a wielkie mieszadła kręcą miksturę systematycznie. Wszystko to ma wpłynąć na atrakcyjność granity i rzeczywiście każdy zatrzyma się i kupi porcję w upalne lato.

Domowe smaki

Deser przywędrował do nas z Włoch, zatem jego receptura jest ściśle przygotowana na czas, kiedy żar leje się z nieba. Obok owocowych soków do wykonania granity, można zastosować kawę lub miętę. Można ją zrobić w warunkach domowych również na bazie owoców lub soków z nich wyciśniętych. Deser poprzez swoją konsystencję bardzo przypomina lubiany przez wiele osób sorbet.