Czego dowiesz się z artykułu
Wilcza kora, znana i powszechnie stosowana od niemal 2000 lat na terenach Ameryki Środkowej i Południowej, kilka lat temu dotarła do Europy i została okrzyknięta jednym z najsilniej i najskuteczniej działających preparatów naturalnego pochodzenia. Zwolennicy medycyny naturalnej z wielkim entuzjazmem zaczęli stosować wilkakorę w leczeniu niemalże każdej dolegliwości z zaskakująco pozytywnym rezultatem.
Wilkakora – czym jest i skąd pochodzi
Wilkakora, czepota puszysta i koci pazur to nazwy tej samej rośliny, która jest pnączem (lianą) rosnącą w tropikalnych, południowoamerykańskich lasach. Wilcza kora jest niczym innym jak wysuszoną korą tego właśnie pnącza. Wilkakora od niemal 2000 lat stosowana jest przez amazońskie plemiona jako wszechstronny środek leczniczy.
W Peru, które jest ojczyzną wilczej kory, od setek lat stosuje się ją w walce z problemami oddechowymi, zburzeniami ze strony układu pokarmowego, a także ogólnym osłabieniem organizmu. Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych i leczniczych, wilkakora wyjątkowo skutecznie wspiera układ odpornościowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Wilkakora właściwości i zastosowanie
Wilcza kora wykazuje wszechstronne właściwości lecznicze. Różnorodność dolegliwości, które uśmierza wilkakora, sprawia, że jest ona uznawana za „lek na wszystko”. Składniki odżywcze wilkakory sprawiają, że znacząco wzmacnia ona układ odpornościowy, dzięki czemu organizm dużo lepiej radzi sobie z infekcjami. Oprócz tego wilkakora wykazuje dużą skuteczność z walce z objawami alergii, a także wspomaga astmatyków. Powszechnie uważa się, że regularne picie odwaru z wilczej kory wzmacnia układ nerwowy, co przekłada się na złagodzenie objawów różnego rodzaju nerwic.
Odkąd wilkakora stała się popularna wśród europejskich miłośników alternatywnych medycznych rozwiązań, za szczegółowe badanie jej właściwości zabrało się wielu naukowców. Choć nie zostało to oficjalnie potwierdzone przez żadnego z nich, uważa się, że wilkakora wykazuje ogromny lecznicy potencjał w przypadku zachorowania na nowotwór jelita grubego, nowotwór prostaty, cukrzycę czy AIDS.
Obecnie wilkakorę stosuje się niemalże identycznie, jak 2000 lat temu. Dwie łyżeczki suszu zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut. Tak przygotowany napar pijemy 1-3 razy dziennie przez około 3 miesiące. Po tym czasie należy zrobić 3-miesięczną przerwę, po której można ponownie rozpocząć kurację.