Opakowania ekologiczne – w co zapakować żywność?

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Plastik to zmora naszych czasów – szacuje się, że tworzywa sztuczne stanowią 80-85% wszystkich odpadów morskich. Poszukiwanie alternatywnych metod pakowania produktów stanowi jedyną nadzieję na poprawę tragicznej sytuacji naszej planety.

Opakowania ekologiczne – co to takiego?

Opakowanie ekologiczne to takie, które zostało wyprodukowane z odnawialnych materiałów. Pudełko wykonane z celulozy czy roślin strączkowych po wejściu w kontakt ze środowiskiem ulega procesowi całkowitej degradacji zamieniając się w biomasę. Zaletą tego procesu jest to, że nie wymaga on żadnej ingerencji człowieka. Opakowania tego typu noszą miano biodegradowalnych.

Do opakowań eko zaliczamy także opakowania kompostowalne, czyli takie, które po wyrzuceniu zamieniają się w kompost. Proces kompostowania trwa zdecydowanie krócej niż proces biodegradacji. Zarówno proces biodegradacji, jak i proces kompostowania są w 100% przyjazne środowisku.

Z czego zrobione są opakowania ekologiczne?

Opakowanie ekologiczne, aby móc nosić miano przyjaznego środowisku, powinno być wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego – tym samym przy produkcji eko opakowań często wykorzystuje się kukurydzę lub trzcinę cukrową. Ekologiczne opakowania mogą być również wykonane z pełni recyklingowanych materiałów jak tektura czy papier.

Opakowanie ekologiczne może być również wykonane ze szkła. Szklany pojemnik po opróżnieniu może zostać umyty i ponownie wykorzystany- jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż plastikowe pudełko jednorazowego użytku.

Coraz bardziej popularne stają się także naczynia jadalne wykonane z otrąb pszennych. Wynalazek ten, w pełni kompostowalny, stanowi idealne rozwiązanie zarówno dla zimnych, jak i ciepłych potraw.

Opakowania biodegradowalne do żywności – czy to dobry wybór?

Opakowania biodegradowalne do żywności to tak naprawdę jedyny słuszny wybór. Oprócz oczywistych korzyści dla środowiska, wybór opakowania biodegradowalnego ma również ogromny wpływ na nasze zdrowie. Plastik może wchodzić w silne reakcje z jedzeniem. Dodatkowo opakowania wykonane z plastiku zawierają dużo polimerów, które mogą zaburzać gospodarkę hormonalną naszego organizmu.

Ekologiczne opakowania na żywność to coraz bardziej popularne rozwiązanie, które już wkrótce powinno stać się naszą codziennością.