Kolorowy napój wprost z Sycylii na nadmorskich deptakach

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Granita to tradycyjny sycylijski mrożony deserem, który oparty jest na trzech podstawowych składnikach: wodzie, cukrze i soku owocowym. Charakteryzuje się ziarnistą strukturą lodu. To właśnie od tej cechy pochodzi także jej nazwa, gdyż po włosku „granite” oznacza po prostu „formować ziarna”. Tam jedzona jest łyżeczką z słodką bułką, zwaną brosi.

Wakacje z granitą

Wakacyjne deptaki w pięknych, turystycznych miejscowościach obfitują w różnorodne atrakcje, które bardzo często koncentrują się wokół jedzenia, a dokładnie chłodzących i owocowych deserów, w tym głównie lodów. Jednak po te kolorowe i orzeźwiające przysmaki równie często sięgają także dorośli – w końcu nie ma się co dziwić, w upalne lato każdy myśli o przyjemnym ochłodzeniu. Ojczyzną granity jest Sycylia, gdzie jej przygotowywanie to wielowiekowa tradycja i dostanie się ją na każdym kroku. Pierwotnie sporządzana była z wody, soku z cytryny oraz cukru, a do jej chłodzenia używano lodu ze zboczy wulkanu Etny. Z czasem zaczęto również dodawać świeżo wyciśnięty sok z innych owoców, szczególnie tych ziarnistych jak granaty, ale także kakao, pistacje czy migdały. W ten sposób powstała granita kakaowa czy pistacjowa.

To, co szczególnie przyciąga wzrok

Tradycyjną granitę zjada się łyżeczką. Nasze granity napoje pije się zwykle przez słomkę z wysokich przezroczystych kubeczków, choć można również w kawiarniach zamówić ją w formie deseru. Aby ten niezwykły przysmak przyciągał wzrok, dodaje się do niego specjalne syropy do granity, które farbują oraz zdecydowanie dodają smaku: niebieskie, zielone, pomarańczowe, czerwone, żółte, różowe czy brązowe – zazwyczaj można je także mieszać. Barwom odpowiadają także określone smaki: pomarańcza, mango, cytryna, gruszka, guma do żucia, wata cukrowa, orzeźwiająca landrynka, owoce leśne, malina, zielone jabłuszko czy owoce egzotyczne. Możemy więc zamówić granity napoje o smaku owoców egzotycznych , kawy, limonki czy gumy do żucia.

Zwracajmy uwagę na składniki

Syropy do granity zdecydowanie podkręcają smak i zapach. Zanim jednak je zakupimy, warto sprawdzić ich skład. Aby syropy do granity była zdrowym i smacznym deserem, trzeba wybrać takie, które zawierają cukier oraz naturalne barwniki i wzmacniacze smaku jak soki owocowe. Tylko w ten sposób mamy gwarancję, że przygotowujemy napój,

który nie zaszkodzi.