Jak można zrobić granitę?

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Należy mieć świadomość, że granita jest bardzo popularnym włoskim przysmakiem, który z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce. W jaki sposób można ją zrobić?

Granita malinowa

Do przygotowania przysmaku będą potrzebne następujące składniki: 2 łyżki cukru, 1/3 szklanki wody oraz 2 szklanki malin. W pierwszej kolejności należy zmiksować umyte maliny z wodą i cukrem.

Następnie trzeba wlać całą masę do pojemnika z przykrywką i mrozić przez około 4 godziny. Rekomendowane jest mieszanie widelcem raz na godzinę, by omawiana Granita równomiernie się zamroziła.

Granita pomarańczowa

Należy zaopatrzyć się w następujące składniki: skórka starta z jednej pomarańczy, 4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1/3 szklanki cukru. W pierwszej kolejności warto zagotować w garnuszku sok z cukrem do momentu rozpuszczenia się wspomnianego składnika.

Kolejnym etapem będzie zdjęcie garnuszka z ognia i dodanie skórki z cytryny. Następnie należy przelać przestudzoną mieszaninę do większego zamykanego pojemnika oraz włożyć do zamrażarki. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie mrożenie granity przez około 3 godzin. Nie można zapomnieć, aby w tym czasie przynajmniej kilka razy ją zamieszać.

Granita jabłkowa

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że do przygotowania jabłkowej granity potrzebne będą następujące składniki: 30 ml soku cytryny, 1 kg zielonych jabłek Granny Smith, 50 g cukru, 2 cm korzenia imbiru. W pierwszej kolejności należy wycisnąć 400 ml soku jabłkowego za pomocą sokowirówki. Kolejnym etapem będzie dodanie soku z cytryny. Z kolei imbir warto zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

W tym momencie można odcedzić sok i dodać do przygotowanej wcześniej mieszanki. Następnie warto dodać cukier i wymieszać do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Później należy wlać otrzymany płyn do większego naczynia z pokrywką i mrozić przez 4 godziny. Rekomendowane jest mieszanie widelcem raz na 30 minut. Dzięki temu możliwe będzie uzyskanie oczekiwanej konsystencji.