Granity warzywne i owocowe

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Czego dowiesz się z artykułu

Granita to orzeźwiający napój, który pochodzi z gorącej Sycylii. Można go przygotować w domowych warunkach lub zamówić w lokalu gastronomicznym. Napój można przyrządzić z wielu owoców i dodatków. Zatem jakie są najpopularniejsze smaki granity?

Granita owocowa

Dużą popularnością cieszą się desery owocowe. Granity napoje najczęściej robi się z wody, cukru i sezonowych owoców. Można także do nich dodać nieco mięty, soku z cytryny lub alkoholu. Istnieją też specjalne syropy do granity. Są też w różnych smakach i kolorach. Możemy kupić na przykład syropy do granity o smaku gumy do żucia albo coli. Oczywiście taki deser możemy też przygotować sobie sami w domowych warunkach. W lecie świetną opcją jest przygotowanie granity arbuzowej. Arbuza należy pokroić na mniejsze kawałki bez pestek i zmiksować go z wodą oraz cukrem i sokiem z limonki. Całość się zamraża przed 4 godziny w pojemniku. Od czasu do czasu deser należy przemieszać, by miał odpowiednią konsystencję. Natomiast dla dorosłych dobrą opcją będzie granita winogronowo-limonkowa z białym winem. Wodę z cukrem należy zagotować. Do powstałego syropu dodaje się pokrojony na ćwiartki winogron sok z limonki o białe wytrawne wino. Również całość należy zmiksować i zamrozić. Jeszcze innym rodzajem jest granita jabłkowa. Można ze sobą połączyć jabłka, imbir, sok z cytryny i cukier. Deser jabłkowy sprawdzi się też wczesną jesienią.

Granita warzywna

We Włoszech granitę można także spożywać jako śniadanie lub kolację. Dużą popularnością cieszy się granita z dodatkiem ogórków lub pomidorów. Deser pomidorowy również możemy sami zrobić. Pomidorki należy zmiksować i przetrzeć je przez sito. Do powstałego miąższu dodaje się bazylię, wodę, cukier, sok z cytryny, szczyptę soli i ponownie całość się miksuje na jednolitą masę. Jest to dobra opcja na śniadanie w gorące lato. Wersję wytrawną można także zrobić z ogórków. Ogórki trzeba zmiksować z solą i wodą i całość zamrozić. Taki deser można podawać z bazylią lub oliwkami. Oczywiście jeżeli wolimy wersję nieco mocniejszą to możemy dodać nieco ginu. Granity napoje warzywne nie są kaloryczne, a zawierają dużo składników odżywczych i witamin. Są też dobrym sposobem, aby się schłodzić w czasie upałów.