Granita, czyli orzeźwiająca owocowa esencja

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Mrożony syrop z cukrem, który różni się od sorbetu tym, że ma ziarnistą konsystencję (bardzo rozdrobnioną strukturę), to tak zwana granita. Deser ten powstaje w w efekcie zamarzania wody i serwowany jest w szklanych pucharkach albo wysokich kielichach. Bardzo orzeźwia w letnie dni i nie zawiera powietrza.

Granita – odpowiednie przygotowanie

Granity napoje są po prostu pyszne i do tego idealnie schładzają. Stanowią więc świetną alternatywę dla typowych lodów i wielu innych mrożonych deserów. Aby jednak spełniały swoje funkcje i były apetyczne dla wszystkich, należy je odpowiednio przygotować.

Potrzebne będą w tym celu syropy do granity o różnych intensywnych smakach oraz kolorach (m.in.: żółty, czerwony, zielony, a nawet różowy). Dostępne są one w sklepach internetowych, dlatego każdy miłośnik takich deserów znajdzie coś najlepszego dla siebie. Ale to nie wszystko, co jest niezbędne do przyrządzenia granity. W większości przypadków konieczna jest także maszynka o nazwie granitor.

Wykonaj deser w domu

A co, kiedy nie posiadamy specjalnego urządzenia i chcemy sporządzić granitę w warunkach domowych? Spokojnie. Mając już odpowiednie syropy do granity, zabieramy się do samego wykonania deseru bez wspomnianego wyżej granitoru.

Nie jest to trudne zadanie. Jak więc sporządzić granitę we własnym domu, aby uzyskać strukturę złożoną z drobnych kryształów? Musimy w czasie zamrażania kilka razy przemieszać widelcem słodką masę.

Przykładowy przepis

Powiedzmy, że chcemy poczęstować czterech gości lub członków rodziny takim orzeźwiającym deserem o smaku cytrynowym, który stworzymy sami. Wystarczy trzymać się odpowiedniego przepisu. Wśród składników nie powinno zabraknąć: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn, tyla samo wody oraz 300 gram cukru.

Gdy już zbierzemy te składniki, to pierwszym etapem będzie wymieszanie wody z cukrem. Później trzeba gotować ten płyn, aż zgęstnieje. A na koniec odstawić, aby się wystudził. I dopiero wtedy za pomocą sitka dodajemy sok. I ponownie wszystko rozrabiamy. Po około czterech godzinach spędzonych w zamrażalniku, granita będzie gotowa do spożycia. Palce lizać!

Wystarczy zresztą tylko spojrzeć na tę orzeźwiającą owocową esencję, a można się uzależnić od jej zapachu! Cztery granity napoje to chyba za mało. Warto więc przygotować kolejne.