Do jakch potraw idealnie pasują marynowane rydze?

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Uwielbiamy jeść. Bogactwo smaków i różnorodne połączenia potraw niejednokrotnie wzbudzają w nas zachwyt. Każdy z nas zna przynajmniej kilka ulubionych przepisów na pamięć. Nie każdy jednak wie, z czym można łączyć np. smaczne rydze marynowane. Te małe, pomarańczowe grzybki najczęściej podaje się zasmażane z masełkiem jako dodatek do dania głównego. Czym mogą nas zaskoczyć?

Dlaczego rydze?

Mleczaj rydz to jadalny, a do tego bardzo lubiany w Polsce rodzaj grzyba. Rydz jest stałym elementem tradycyjnej kuchni polskiej. Serca nasze zaskarbił sobie swoim wybitnym smakiem i niemal owocowym aromatem.

Rydze najczęściej marnuje się w occie, co sprawia, że nabierają doskonałego, lekko korzennego smaku. Smaczne rydze marynowane są wspaniałym dodatkiem do wielu dań.

Sałatka z rydzami marynowanymi?

Okazuje się, że jak najbardziej TAK! Smaczne rydze marynowane są idealnym dodatkiem do sałatki z sałatą lodową, jajkiem i sosem miodowo – musztardowym.Drugą opcją jest podanie ich w sałatce w towarzystwie marynowanej papryki, sałaty, sera, cebuli i octu balsamicznego. Już sam widok tylu kolorów na talerzu zachęca do jedzenia.Kolejnym wspaniałym połączeniem jest również skomponowanie sałatki, w której rydze, kasza kuskus, papryka, suszone pomidory, kukurydza i oliwki tworzą spójną i przepyszną kaskadę smaków.

Smaczne połączenie grzyba i ryby?

To kolejne połączenie, które na pierwszy rzut oka nie zawsze może do siebie pasować, a jednak w rzeczywistości pasuje bardzo. Smaczne marynowane rydze dobrze komponują ze śledziami i jest to jedno z najbardziej popularnych połączeń.Śledzie z marynowanymi rydzami, cebulą, miodem i ziarnami jałowca to zaskakujące i pyszne danie, które gościć może zarówno podczas niedzielnego obiadu, rodzinnych uroczystości, czy też Świąt Bożego Narodzenia. Któż z nas by się nie skusił, żeby chociaż sprawdzić jak komponują się te smaki?

Rydze i tatar?

Wyobraźnia wielbicieli tych smacznych grzybków zaskakuje – oczywiście na plus. Kolejnym niecodziennym połączeniem, w którym smaczne marynowane rydze wiodą prym jest tatar. Polędwica wołowa w otoczeniu korniszonków, jajka, czerwonej słodkiej cebuli i galaretki z buraka to poezja smaków, której nie jeden smakosz tatara na pewno by sobie nie odmówił. Już samo połączenie wydaje się oryginalne, ciekawe i niecodzienne, co jeszcze bardziej kusi, by je przetestować.

Bez względu na to, czy marynowane rydze podamy w oryginalnym połączeniu ze śledziami, w sałatce, czy najzwyczajniej w świecie z masełkiem – na pewno tak samo szybko znikną ze stołu.