Jaka powinna być idealna podłoga do restauracji?

dom i ogród

Wersje demo ERPWritten by:

Lokale gastronomiczne to obiekty, które codzienne obsługują bardzo wiele osób, dlatego też Podłogi w gastronomii narażone są każdego dnia na intensywne użytkowanie. Restauratorzy muszą zatem wybierając podłogę do restauracji mieć na uwadze, by oprócz aspektu wizualnego spełniała ona podstawowe normy. Tylko dzięki temu będzie trwała i odporna na użytkowanie.

Jaka podłoga do restauracji? – postaw na trwałość i bezpieczeństwo

By podłoga w restauracji po kilku latach intensywnego użytkowania wciąż wyglądała jak nowa, musi być wykonana z materiałów niezwykle twardych i odpornych na ścieranie. Ponadto musi być gładka i bezpieczna dla pracowników lokalu i klientów. Najczęściej wybieranymi rodzajami podłóg w restauracjach są podłogi drewniane, panele winylowe i laminowane. Należy jednak wybierać te z najwyższej półki jakościowej, by spełniały one wyśrubowane normy techniczne.

Podłoga w restauracji – parametry

Podłogi do restauracji to elementy wykończenia wnętrza, które mają być inwestycją na bardzo długi czas. Dlatego też muszą cechować się świetną jakością oraz dobrymi parametrami technicznymi. To sprawi, iż po wielu latach intensywnego użytkowania, podłoga nadal będzie wyglądać świetnie. Podłogi muszą być wytrzymałe i trwałe. Wiąże się to z wysoką klasą ścieralności oraz wodoodpornością. Podłoga do restauracji musi być antypoślizgowa oraz zmywalna, gdyż bardzo ważnym aspektem jest bezpieczeństwo klientów i pracowników oraz utrzymanie podłogi w czystości. Klienci odwiedzający restauracje oczekują bowiem najwyższej higieny.

Czy panele podłogowe to dobry wybór do restauracji?

Bardzo często panele podłogowe są materiałem wybieranym jako podłoga w restauracji. Należy jednak wybierać tylko takie, które posiadają najwyższą klasę użytkową. Warto wybierać panele o klasie użytkowej 33, czyli odporności na wysokie natężenie ruchu. Jeśli na podłodze w restauracji mają być położone panele laminowane warto wybierać klasę ścieralności AC4 lub AC5, czyli wysoką odporność na ścieranie lub bardzo wysoką odporność na ścieranie. W restauracjach często można zauważyć podłogi drewniane. Drewno jest materiałem ocieplającym wnętrze, ale potrzebuje odpowiedniego zabezpieczenia, by wytrzymało intensywne użytkowanie, na które jest narażone w punktach gastronomicznych. Dlatego też warto wykonywać regularnie zabieg olejowania drewna, by nadać mu większej trwałości.

Podłogi w restauracjach muszą być trwałe i antypoślizgowe. Dlatego też warto skupić się nie tylko na aspekcie wizualnym, ale także na dobrych parametrach technicznych.