3 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie nadziewarki do kiełbas

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Własnoręczne przygotowywanie kiełbas w domu? Dlaczego nie! Bardzo pomocnym urządzeniem będzie wówczas nadziewarka do kiełbas. Oto 3 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy jej zakupie.

Dobra nadziewarka do kiełbas to inwestycja. Sprzęt ten umożliwia przygotowywanie wielu różnych typów wyrobów mięsnych z samodzielnie wyselekcjonowanych składników. Zanim jednak zdecydujemy się na kupno nadziewarki do kiełbas, wart zwrócić uwagę na kilka jej ważnych parametrów.

1. Nadziewarka do kiełbas – konstrukcja urządzenia

Nadziewarki oferowane są w dwóch wariantach pod względem ich konstrukcji, a mianowicie jako:

• nadziewarki pionowe
• nadziewarki poziome

Nadziewarki te różnią się pomiędzy sobą umieszczeniem pojemnika na farsz. W modelach pionowych jest on położony prostopadle do podłoża, natomiast w poziomych – równolegle do podłoża.

Zarówno pionowe, jak i poziome nadziewarki do kiełbas pozwalają na przygotowanie gotowego wyrobu. Dobór urządzenia jest przy tym kwestią indywidualną. Użytkownicy wskazują, że modele poziome łatwiej nadziewają, ale pionowe są z kolei prostsze w obsłudze.

Wyższej klasy modele posiadają specjalne napędy zębate z dwoma prędkościami, które pozwalają na dopasowanie trybu pracy urządzenia do rodzaju produkowanych wyrobów i oczekiwań użytkownika.

Dodatkowym plusem będzie obecność odpowietrznika, który pozwoli na odprowadzenie nadmiaru powietrza zbierającego się w zbiorniku.

2. Nadziewarka do kiełbas – materiały

Duże znaczenie ma również dobór materiałów do produkcji nadziewarki. Najlepiej wybrać model wykonany z solidnej stali nierdzewnej albo lakierowanej, która jest łatwa do utrzymania w czystości.

Nadziewarka do kiełbas może być wyposażona także w tłok wykończony silikonem – w ten sposób poprawia on szczelność zbiornika podczas nadziewania osłonek.

Do nadziewarki powinny być dołączone różne lejki pozwalające na dopasowanie ich średnicy do rodzaju produkowanego wyrobu.

3. Nadziewarka do kiełbas – pojemność

Ważnym parametrem nadziewarki jest jej pojemność, czyli wielkość zbiornika – cylindra, w którym umieszcza się farsz.

Domowa nadziewarka do kiełbas posiada najczęściej pojemność od 2 do 4 litrów. W sprzedaży znajdują się także większe modele, które sprawdzą się w pracy mniejszych masarni czy restauracji. Posiadają one pojemność powyżej 5 litrów.

Nadziewarki do kiełbas dostępne są w ofercie sklepu Gastrosilesia.pl