Czego dowiesz się z artykułu
Stal nierdzewna to klasyczny materiał, który od dawien dawna jest wykorzystywany przy produkcji naczyń kuchennych. Mimo odkrycia wielu alternatywnych i nowocześniejszych tworzyw, patelnie ze stali nierdzewnej niezmiennie od lat cieszą się wysoką popularnością. Warto jednak nauczyć się z nich mądrze korzystać. W przeciwnym wypadku szybko się zniszczą.
Jak wybrać dobrą patelnię?
Jednym z jej najważniejszych parametrów będzie waga. Funkcjonalna patelnia w teorii powinna być lekka, jednakże cięższe naczynia charakteryzują się wyższą trwałością i lepszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Tym samym cechuje je dłuższa żywotność.
Na jakość patelni ze stali nierdzewnej wpłynie także wartość zastosowanej w niej stali. Najlepsi producenci mogą pochwalić się licznymi certyfikatami, które są potwierdzeniem wysokiej jakości ich produktów.
Jak zahartować patelnię po zakupie?
Świeżo zakupioną patelnię należy koniecznie zahartować przed pierwszym użyciem. Technika ta sprawi, że w późniejszym czasie podczas smażenia potrawy nie będą przywierać do dna naczynia i z łatwością dadzą się z niego ściągać.
A w jaki sposób zahartować patelnie ze stali nierdzewnej? Najprostsze metody są zwykle najlepsze. Na patelnię wystarczy wylać niewielką ilość wody, uzupełnić ją obierkami z ziemniaków i taką papkę gotować przez kilkanaście minut. Następnie naczynie należy dokładnie wypłukać. Czynności nie trzeba powtarzać.
Jak użytkować stalową patelnię?
Stal nierdzewna to materiał, który dość szybko się nagrzewa, dlatego nie wymaga on stosowania wysokich temperatur. Podczas przygotowywania dań warto sprawdzać, czy patelnia została już optymalnie rozgrzana. Warto wtedy zmniejszyć ogień, by jej nie uszkodzić.
Zdarza się, że potrawy zaczynają przywierać do stalowej patelni, a jest to znak, że użyto zbyt małej ilości tłuszczu. Olej powinien idealnie przykryć dno całego naczynia.
Główne zalety stalowych patelni
Patelnie ze stali nierdzewnej dorobiły się swojej renomy tylko dlatego, że naprawdę świetnie się sprawdzają. Są odporne na zarysowania i bardzo trwałe.
Stalowe patelnie mogą być też wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Wolno używać ich zarówno na kuchniach indukcyjnych, jak i w piekarnikach.
Patelnie ze stali nierdzewnej dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.