Czego dowiesz się z artykułu
W jaki sposób poprawić smak i kolor rosołu? – Wystarczy dodać do niego suszone warzywa. Są dużo bardziej wyraźne w smaku i dzięki nim nabierze ładnego, wyrazistego koloru. Są również idealnym dodatkiem do wszelkich zup oraz, np. jarskich gołąbków. Bardzo łatwo je ususzyć i są łatwe w przechowywaniu. Możemy również kupić gotową mieszankę.
Jarzynowy miks
Gotowy susz warzywny zawiera w sobie różnorodność jarzyn i ziół. Znajdziemy tam w różnych proporcjach marchewkę, seler, por, korzeń pietruszki i natkę, buraczki, pasternak, paprykę, pomidory, cebulę, a nawet włoską kapustę. Każdy rodzaj możemy również zakupić osobno i stworzyć własną mieszankę na potrzeby naszej kuchni. Dodatkiem są suszone zioła: koperek, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn itp. W zależności od osobistych preferencji możemy skomponować miks orientalny, prowansalski, tradycyjny czy włoski – po prostu taki, który najlepiej wpasowuje się w nasze smaki. Mamy pewność, że nie zjadamy sztucznych polepszaczy i dodatków.
Bo zup i innych dań
Jarskie gołąbki z kaszą i suszonymi warzywami? Czemu nie? Szczególnie zimą, gdy świeżych jarzyn i owoców brak, suszone warzywa z letnich zbiorów są strzałem w dziesiątkę. Mają wyrazisty smak i każde danie z ich dodatkiem jest po prostu smaczniejsze. Są skarbnicą naturalnego błonnika oraz witamin i minerałów. Korzystnie wpływają na kolor dania, a my wiemy, co jemy. Niedzielny rosół jest blady? Dodaj do niego jarzynowy miks – nie ma chyba lepszego i zdrowszego sposobu.
Suszyć czy mrozić?
Warzywa suszy się w bardzo niskiej temperaturze. Dzięki temu mają ładną barwę i zachowują swoje cenne składniki. Przewyższają w tym nawet warzywa mrożone. I znacznie łatwiej je przechowywać, bo są lekkie i zajmują mało miejsca. Z reguły jarzyny są mniej lub bardziej rozdrobnione, wszystko zależy od naszych preferencji. Barszcz czerwony z dodatkiem suszonych buraków zyska na smaku i kolorze szczególnie wtedy, gdy nie mamy naturalnego buraczanego zakwasu i przygotujemy wersję ze świeżych jarzyn. Suszone warzywa można również dostać w formie smacznej przekąski – jako chrupiące chipsy. Jest to świetna propozycja szczególnie dla dzieci, które z reguły za nimi nie przepadają. W ten sposób przemycimy zdrowy i naturalny błonnik do ich diety.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..