Czego dowiesz się z artykułu
Kwiaty jadalne to wciąż mało znana i słabo eksploatowana część gastronomicznego świata, a szkoda, gdyż mogą stanowić znakomite urozmaicenie wielu posiłków. Jednym z wdzięcznych obiektów kulinarnych eksperymentów z jadalnymi kwiatami z pewnością zostać może kwiat nasturcji, który będzie można wykorzystać zarówno podczas przyrządzania przystawek, dań głównych, deserów, jak i sałatek. Oto garść inspiracji!
Jak smakuje nasturcja jadalna?
Najlepiej wyczuwalnym smakiem, który wyłania się na pierwszy plan podczas jedzenia nasturcji jest smak ostry. Przywodzi on na myśl znane nam wszystkim rzodkiewki. Warto zaznaczyć, że piekące uczucie na języku będzie najmocniej odczuwalne podczas jedzenia nasion nasturcji, a najmniej pikantne doznania zafundują nam kwiatostany. Liście nasturcji jadalnej mogą niekiedy posiadać wytrawny, gorzkawy posmak, nieobecny w innych częściach rośliny. W związku z różnicami w reakcjach kubków smakowych poszczególne części nasturcji nadają się do przygotowywania różnego rodzaju potraw.
Liście, łodyżka, nasiona czy sam kwiat?
Jak się okazuje, w przypadku nasturcji do sporządzania potraw można wykorzystać niemalże każdą część rośliny. Poza korzeniami, które nie nadają się do spożycia jadalne są łodygi, nasiona, liście i kwiatostany nasturcji. Łodyżki używane są jako dodatek do wypieków, omletów i sałatek. Podobną funkcję pełnią liście, które będą nadawały potrawom wytrawny posmak. Co ciekawe, liście nasturcji można z powodzeniem wykorzystywać w przepisach na dania ze szpinakiem, w których mogą one całkowicie go zastąpić. Nasiona nasturcji jadalnej świetnie sprawdzą się jako towarzyszące innym potrawom uzupełnienie w postaci pikli. Warto wiedzieć, że mogą być także spożywane na surowo. Ze względu na swój atrakcyjny wygląd kwiatostany często odgrywają rolę dekoracyjną, jednakże ich smak w żaden sposób nie ustępuje walorom wizualnym. Kwiaty nasturcji to wspaniały dodatek do sałatek i deserów.
Ocet z nasturcji
Nasturcje jadalne cechują się cieszącymi oko, intensywnymi barwami. Ich charakterystyczny kolor można wykorzystać w celu przygotowania pięknego, barwnego octu. Tego typu ocet z nasturcji będzie idealnym pomysłem na oryginalny prezent. Warto zaznaczyć, że ocet ten będzie także posiadał wiele właściwości zdrowotnych. Nasturcja właściwości zdrowotne uzyskuje za sprawą produkowanych przez kwiat silnie aktywnych biologicznie olejków eterycznych.