Czego dowiesz się z artykułu
Nie od dziś wiadomo, że imbir jest nie tylko bardzo zdrowy i smaczny, ale również działa przeciwzapalnie, a w momencie infekcji pomaga zwalczyć jej nieprzyjemne objawy.
Syrop imbirowy i jego najważniejsze zalety dla naszego organizmu
Nie trzeba kupować w aptece gotowego syropu imbirowego, ponieważ jego przyrządzenie w domowym zaciszu jest banalnie proste. Syrop imbirowy świetnie wspomaga naszą odporność, a w momencie nieżytu górnych dróg oddechowych działa przeciwzapalnie pomagając pozbyć się śladów infekcji. Ponadto warto codziennie dodać kilka kropel syropu do szklanki wody lub herbaty, aby wzmocnić swoją odporność. Co ciekawe imbir ma również silne właściwości bakteriobójcze, a także służy jako środek przeciwbólowy. Można go stosować przy silnych bólach migrenowych czy menstruacyjnych, a pewnością zauważymy jego zbawienny wpływ na nasz organizm.
Syrop imbirowy – jak zrobić go samodzielnie?
Aby samodzielnie zrobić syrop z imbiru wystarczy przygotować szklankę wody, 250g cukru trzcinowego oraz korzeń imbiru o wadze ok. 200g. Przygotowany cukier należy wsypać do garnka i ostrożnie zacząć go podgrzewać. Następnie do cukru należy wlać szklankę wody i do mikstury wody i cukru dodać obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plasterki imbir. Napar należy przykryć pokrywkę i na małym ogniu gotować w ten sposób przez ok. godzinę. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy syrop imbirowy jeszcze przez godzinę co jakiś czas delikatnie mieszając. Po upływie wskazanego czasu należy odcedzić napar i wlać go do buteleczki odstawiając do wystygnięcia. Taki syrop można stosować również do ciast, nadając im w ten sposób bardziej wyrazistego i niepowtarzalnego smaku oraz aromatu.
Po co stosować syrop imbirowy?
Syrop z imbir to doskonały sposób na wspomaganie naszej odporności zwłaszcza w okresie jesiennym kiedy szaleje sezon grypowy. Dodatkowo imbir ma również właściwości napotne i rozgrzewające organizm, dzięki czemu może działać jak naturalny antybiotyk. Syrop imbirowy może się pochwalić bogatym zasobem witamin z grupy C, E oraz K, a także dużą zawartością kwasu foliowego i niacyny. Warto również dodać, że syrop z tego cudownego korzenia charakteryzuje się wysoką zawartością minerałów, jak np. magnez, żelazo czy też wapń. Jak widać imbir to fantastyczny sposób na zachowanie zdrowia w sezonach przejściowych, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na działanie bakterii i wirusów.