Czego dowiesz się z artykułu
Ostatnimi czasy niezwykle popularne stało się prowadzenie zdrowego trybu życia, co łączy się oczywiście ze zdrowym odżywianiem się. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna być bogata w warzywa i owoce. Okazuje się jednak, że czasami dostęp do świeżych warzyw jest dość utrudniony i wtedy konieczne jest spożywanie suszonych warzyw.
Zdrowe suszone warzywa
Z suszonymi warzywami spotkać się można w praktycznie każdym sklepie. Wyróżnić można w tym przypadku na przykład suszoną natkę pietruszki czy suszony koperek.
Takie produkty są naprawdę niedrogie, a jednak warto włączyć je na stałe do codziennej diety. Suszone warzywa mogą stać się dodatkiem do zup czy kanapek. Jednak nie trzeba ich kupować w marketach, gdyż bardzo łatwo można zaopatrzyć się w warzywa suszone, które pochodzą z przydomowych ogrodów.
Domowe suszone warzywa
Aby zimą cieszyć się ogromną ilością suszonych warzyw, wystarczy latem wysiać więcej nasion, z których można zebrać warzywa. Jakie warzywa idealnie nadają się do suszenia?
Przede wszystkim jest to koperek, natka pietruszki, ale także fasola, groch czy inne strączkowe. Niezwykle popularne stało się także suszenie marchewki, pomidorów czy pietruszki. W tym przypadku, marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce. Tak przygotowany susz jest niezwykle przydatny zimą, szczególnie jako dodatek do zup. Proces ten nie wymaga dużego nakładu pracy, a warzywa wystarczy umyć i umieścić w suchym i ciepłym pomieszczeniu.
Jak przechowywać te warzywa?
Jeśli warzywa są już dokładnie wysuszone, trzeba zadbać o dobre warunki ich przechowywania. Susz nie powinien mieć dostępu do słońca, wilgoci i przede wszystkim żadnych owadów.
Ususzone produkty najlepiej przechowywać w papierowych pojemnikach czy zakręcanych słoikach. Jeśli jednak będą to przeszklone opakowania, to dobrym rozwiązaniem będzie schowanie ich do szafki, aby chronić susz przed promieniami słonecznymi.
Lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie suszu z warzyw rosnących w domowych warzywniakach. Obecnie żywność zawiera ogromne ilości konserwantów, dlatego też jest to sposób na spożywanie ekologicznej żywności przez cały rok. Wystarczy tylko zebrać plony i w odpowiedni sposób zasuszyć wszystkie warzywa, które okażą się niezbędne zimą.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..