Popularna granita

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Czym jest granita? Napojem, deserem? Na pewno jest to coś co jest bardzo orzeźwiające i najlepsze na letnie, wysokie temperatury. Granita pochodzi z Włoch. Tam jest uznawana za mrożony deser lub też orzeźwiający napój. Wykonywana była z soku z cytryny, cukru, wody. Napój ten niesie ze sobą lekkość, ochłodę, orzeźwienie. Dzisiaj granitę znają prawie wszyscy. Czasami porównywana jest z sorbetem.

Mrożona konsystencja

Granita wykonywana jest ze specjalnych syropów do granity. Z kolei syropy do granity produkowane są na bazie naturalnych soków owocowych. Ważne jest, by i smak był dobry, odpowiedni do danego składu i kolor odpowiedni do rodzaju danego owocu. Dzisiaj syropy do granity produkowane są z pomarańczy, jabłek, owoców leśnych, malin, truskawek, mango, cytryn, ananasów. Z danego owocu pozyskiwany jest dany kolor: pomarańczowy, zielony, fioletowy, czerwony, żółty. Ponieważ granita jest przysmakiem naszych milusińskich, to z myślą o nich, do produkcji syropów wprowadzono smak coli i gumy balonowej. Ponadto konsystencja tego ciekawego napoju jest granulkami skruszonego lodu. Jest to więc nie do końca płynny napój i nie do końca deser.

Jak się robi granitę?

Do wykonania granity w restauracji, barze czy na stoisku potrzebna jest duża maszyna, która zwana jest granitorem. W takiej maszynie, zainstalowane są dwa pojemniki do mieszania, trzy lub nawet cztery. Pojemniki są przeźroczyste, podświetlane i utrzymywana jest w nich niska temperatura.Granita jest smaczna, ale ważne jest też podkreślenie jej kolorytu. Dlatego sprzedawana jest w przeźroczystych pucharkach jako jeden smak i jeden kolor lub jako pomieszane smaki i połączone ze sobą kolory.

Domowy deser

Granitę można też zrobić w warunkach domowych. Wtedy może to być bardzo dobry sposób na przekonanie naszego dziecka do poszczególnych owoców. Blendowane jabłka, maliny czy jagody można połączyć z wodą i cukrem i zmrozić. Potem, co jakiś czas należy wyjmować taki produkt z zamrażarki i skrobać go, tak by powstawały granulki lodu. Domowy deser może być smaczny i całkowicie naturalny, bez żadnych dodatkowych substancji. Największą popularnością granity i sorbety cieszą się w letniej porze. Na dworze jest skwar, a w tym czasie można orzeźwić się świeżym, naturalnym i bardzo smacznym, a przy tym niekonwencjonalnym deserem.