Odżywanie seniorów – ważne zasady

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

Żywienie osób starszych jest niezwykle ważne dla ich dobrego samopoczucia oraz prawidłowego zdrowia fizycznego. Niestety, wraz z wiekiem, seniorzy często nie mają już ochoty i siły na odpowiednią troskę o swoje posiłki i jest im wszystko jedno, co i w jakich ilościach zjadają. Warto jednak motywować ich do zmiany swojej diety.

Niebezpieczne niedobory witamin i minerałów

Wraz z wiekiem utrudnione jest wchłanianie różnorodnych witamin i minerałów. Dlatego bardzo ważne jest, aby seniorzy zjadali pełnowartościowe i odżywcze posiłki. Niedobory dotyczą między innymi witamin z grupy B, a także witaminy D, C, E czy żelaza. Wynikają one z naturalnych i pojawiających się wraz z wiekiem trudnościach we wchłanianiu tych składników z pokarmów, ale wpływ mają również na to leki, które seniorzy zażywają w związku z przechodzonymi schorzeniami.

Niedobory witamin i minerałów negatywnie odbijają się na stanie zdrowia, a także samopoczuciu oraz wyglądzie. Bardzo duże znaczenie odgrywają również przechodzone choroby, które także zazwyczaj wymagają specjalnej diety, np. dla diabetyków oraz inne pojawiające się wraz z wiekiem problemy jak braki w uzębieniu czy po prostu brak apetytu.

Żywienie osób starszych – ważne zasady

Aby zbytnio nie obciążać układu pokarmowego, zaleca się, aby zjadać pięć mniejszych posiłków dziennie. Dzięki temu uniknie się niestrawności i niekontrolowanych napadów głodu. Powinny to być posiłki, które zawierają przede wszystkim bogate w witaminy i minerały owoce i warzywa. Warto jednak wybierać takie, które są lekkostrawne i poddać je obróbce termicznej czy mechanicznej. Sprawdzą się więc zupy kremy, świeże soki oraz np. owoce pieczone zamiast surowych.

Mięso powinno być lekkostrawne i chude. Najlepiej więc sprawdzi się drób oraz ryby. Warto również unikać smażenia, które pozbawia produktów dużej ilości witamin. Jeśli chodzi o tłuszcze, to warto zrezygnować z tych zwierzęcych na rzecz oliwy i innych zdrowych tłuszczów roślinnych.

Czego warto unikać?

Żywienie osób starszych powinno być również adekwatne do przechodzonych chorób i dolegliwości. Jako że nadciśnienie bardzo często pojawia się wraz z wiekiem, to warto zdecydowanie zmniejszyć ilość spożywanej soli, a używać więcej naturalnych przypraw. Najlepiej posiłki przygotowywać samemu, a wszelkie gotowe dania odrzucić.

Inną częstą chorobą jest cukrzyca. W takim przypadku warto unikać produktów z wysokim IG oraz przede wszystkim cukru. Mocna kawa czy herbata również wraz z wiekiem powinny być spożywane znacznie rzadziej, a najlepiej całkiem z nich zrezygnować.