Granita a sorbet

kulinaria

Wersje demo ERPWritten by:

W ciepłe miesiące nie trudno jest napotkać na ulicy budkę z lodami lub mrożonymi napojami. Czasem – szczególnie nad morzem lub w miejscowościach turystycznych – można spotkać budki z sorbetami w specjalnych, ciągle mieszających, przezroczystych pojemnikach. Granitę natomiast spotkamy raczej jedynie w restauracjach włoskich, w których dbałość o menu zachowana jest w najmniejszych nawet szczegółach.

Sorbet do picia

Popularny, znany wszystkim sorbet to mieszanina zmielonego, ubitego lub zmiksowanego, czy też rozkruszonego maksymalnie lodu z sokiem owocowym lub syropem cukrowym. Spotkać go można w co drugiej budce z lodami nad morzem, gdzie sprzedawany jest do niewielkich plastikowych kubeczków i podawany ze słomką. Sorbet do picia jest lekki, nabity powietrzem, a czasem również pianką z jajek – ten orzeźwiający deser nie ma jednak nic wspólnego z granitą. Te dwa mrożone napoje, czy raczej desery mają tylko jedną wspólną cechę: są zimne i orzeźwiające.

Granity napoje

Mrożone napoje to jedno, granity napoje to drugie. Chociaż napojem granity raczej nie można nazwać. Jej gęsta, ziarnista, kremowa konsystencja już bardziej przypomina lody – nawet je się ją łyżeczką.

Kiedyś granitę produkowało się siłą mięśni używając do ochładzania masy mieszaniny soli i lodu. W dzisiejszych czasach robią to za ludzi maszyny zwane granitorami. Ważne, aby owoce użyte do tego deseru posiadały pestki lub ziarna, dzięki czemu granita uzyska na koniec prawdziwie tradycyjną konsystencję

Różnice i podobieństwa

Po przeczytaniu tych krótkich opisów zdecydowanie można przyznać, że nie są to nawet podobne do siebie desery. Być może są ze sobą mylone ze względu na podobny wygląd – chociaż bystre oko od razu spostrzeże, z jakim przysmakiem ma do czynienia. Nazywanie sorbetów granitą jest też często chwytem marketingowym, bo przecież sorbet brzmi dosyć… nudno i zastąpienie go chociaż w nazwie czymś innym często sprawia, że sprzedaż nabiera tempa.

Główną różnicą między napojami, czy raczej opisywanymi deserami jest to, że granita jest stworzona z owoców z dodatkiem cukru lub nawet bez niego. Sorbet natomiast jest po prostu zmrożoną wodą, czyli skruszonym lodem, który został dla smaku zmieszany ze smakowym syropem. Trudno tu porównywać jakość, bo znacząca różnica rzuca się w oczy już na samym wstępie – to tak, jakby porównywać ze sobą konia i osła. Tak, zarówno osioł, jak i koń posiadają po cztery kopyta, ale czy przez to można mówić, że to te same zwierzaki?