Czego dowiesz się z artykułu
W dziedzinie gotowania zauważa się ostatnio dość silny trend polegający na chęci odkrywania dawnych receptur i wiernego odtwarzania w większości zapomnianych dziś potraw. Dość ważnym elementem ważnej kuchni były wędzonki i wędzone potrawy, które dziś są na nowo odkrywanie, a wrócić do ich wytwarzania można poprzez zainwestowanie w rozwiązanie, jakim jest wędzarnia ogrodowa.
Jaki rodzaj wędzarni ogrodowej wybrać?
Wędzarnie ogrodowe można podzielić na mobilne i stacjonarne. Te mobilne przypominają grilla, zapewniając łatwość przenoszenie i zajmując mało miejsca. Nie dają one jednak takich możliwości, jak wędzarnie stacjonarne i chcąc w pełni skorzystać ze skarbnicy starych receptur, najlepiej zainwestować w solidną i większych rozmiarów stacjonarną konstrukcję.
Wędzarnie stacjonarne mogą być wykonane z rozmaitych materiałów, w tym z drewna, cegły, lub kamienia. Najlepiej jest wyposażyć ogród w te z cegły lub kamienia, jednak są one trudniejsze w budowie i trzeba będzie zlecić ich postawienie firmie wyspecjalizowanej w takich konstrukcjach lub przynajmniej należy zamówić profesjonalny projekt, który zrealizuje się już samodzielnie.
Zalety wędzarni ogrodowej
Wędzarnia ogrodowa daje możliwość przygotowania wędzonek pozbawionych wypełniaczy i konserwantów, a do tego ich skład będzie doskonale znany domownikom.
Smak powstałych w ten sposób wyrobów ciężko porównać z czymkolwiek innym i już z pewnością nie będzie się chciało powrócić do tych sklepowych, które często powstają w wyniku wędzenia chemicznego, a do tego zawierają wiele wypełniaczy i innych substancji obniżających jakość finalnego wyrobu.
W wędzarni takiej przygotuje się nie tylko mięsa, ale też na przykład sery, dzięki czemu będzie można raz na zawsze uwolnić się od tych sklepowych, które mają często katastrofalny wpływ na zdrowie.
Tradycyjne receptury na wyciągnięcie ręki
Wiele osób nie wie jednak, gdzie znaleźć tradycyjne receptury, aby wędzarnia ogrodowa wykorzystała maksymalnie swój potencjał. Tymczasem jest to niezwykle łatwe, gdyż w Internecie można znaleźć za darmo i legalnie bardzo stare książki kulinarne, które w dużej części poświęcone są właśnie procesowi wędzenia. Dzięki nim można odkryć obłędne smaki staropolskiej kuchni.
Wędzarnie ogrodowe dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.