Przetwory z owoców i warzyw przydają się w kuchni

Categories Uncategorized

W codziennym zabieganiu coraz trudniej jest znaleźć chociaż chwilę wolnego czasu. Praca, obowiązki domowe i opieka nad dziećmi wypełniają cały dzień. Chciałoby się mieć kilka minut, które można poświęcić dla siebie. W ich zorganizowaniu mogą pomóc gotowe przetwory.

Warzywo i owoc niemal w każdej postaci

Soki, napoje, nektary, dżemy, powidła, konfitury, marynaty, kompoty, susze i klasyczne mrożonki – lista produktów, którymi w kulinarnych zmaganiach chętnie wesprze nas niemal każdy zakład przetwórstwa owocowo warzywnego jest długa. Znaleźć na niej można wszystko, co da się zrobić z warzywa i owocu.

To, jakie przetwory zakłady przetwórstwa owocowo warzywnego aktualnie produkują, zależy od sezonu i pory roku. Latem stawiają one zazwyczaj na soki i napoje. Zimą z taśm produkcyjnych schodzą dżemy, przeciery i marynaty. Taki system gwarantuje świeżość produktu, który wykorzystywany jest w produkcji. Obróbka warzyw i owoców odbywa się zaraz po ich zebraniu z pól i sadów.

Warzywa i owoce je się na zdrowie

Ostatnie lata przyniosły modę na zdrowy i aktywny styl życia. Duży nacisk kładzie się nie tylko na to, jak dba się o kondycję fizyczną, ale również na to, co trafia na talerz. Świadomość ludzi w zakresie zdrowego odżywiania rośnie. Coraz rzadziej sięgamy po fast food, a coraz częściej wybieramy zdrowe przekąski. Naprzeciw tym potrzebom wychodzą zakłady przetwórstwa owocowo warzywnego.

Owoce i warzywa dostarczają organizmowi człowieka niezbędnych witamin i minerałów bez względu na to, w jakiej formie są zjadane. Nie ma znaczenia, czy odbędzie się to bezpośrednio po ich zerwaniu, czy produkt zostanie wcześniej odpowiednio przetworzony. Dobry zakład przetwórstwa owocowo warzywnego zrobi to w taki sposób, by na talerz konsumenta trafiło jak najwięcej dobrodziejstw służących jego zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

Jakość zamknięta w słoiczku

Atutem każdego zakładu przetwórstwa owoców i warzyw jest jakość produktów, z których wytwarzane są przetwory. Każdy z nich ma sprawdzonych dostawców, z którymi współpracuje od lat. Najlepsze monitorują nie tylko jakość produktu zjeżdżającego z taśmy produkcyjnej, ale też warunki, w jakich uprawiane są owoce i warzywa.

Zakład przetwórstwa owocowo warzywnego musi mieć pewność, że opatrzony w jego logo produkt będzie odpowiadał potrzebom i gustom konsumentów. Dlatego kontrola jakości prowadzona jest przez cały rok.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *